Uw offerte

Begrippenlijst en veel gestelde vragen over wielen

Ál onze producten zijn verplaatsbaar; ook zonder noeste spierkracht. Tillen hoeft namelijk niet. Een ergonomische en efficiënte handling realiseer je al met een paar wielen. Wij hebben tientallen verschillende soorten wielen op voorraad. Rubberen wielen, kunststof wielen, zwenkwielen en bokwielen in verschillende diameters en uitvoeringen. We monteren ze onder palletboxen, rolcontainers en onderstellen. Producten zonder wielen – bakken, kratten, korven, tonnen en vaten – vervoer je eenvoudig op een rolcontainer of verrijdbaar onderstel. Zo loopt je logistiek altijd op rolletjes.

Product op wielen nodig? Dit zijn de mogelijkheden

Met tientallen verschillende wielen valt er wat te kiezen. Voor elke toepassing is er een geschikt wiel. Daarom vragen we altijd hoe het verrijdbare product wordt gebruikt, en in welke omgeving. Zo voldoen onze kunststof wielen met RVS gaffel aan de hoge hygiëne eisen van de levensmiddelenindustrie. En kunnen onze rubberen wielen geruisloos en zonder te rammelen over oneffen oppervlakten rollen, waarbij ze bovendien geen strepen achterlaten op de vloer. Meer weten over onze producten op wielen? Lees ons blog en ontdek de voordelen van verrijdbare producten.

 

Zwenkwielen en bokwielen

De combinatie van zwenkwielen en bokwielen is belangrijk. Kies je bijvoorbeeld voor vier zwenkwielen. Dan is het onderstel of de rolcontainer zeer wendbaar, maar het is lastig om ermee in een rechte lijn te rijden. Een veelvoorkomende combinatie is die met twee zwenkwielen voor en twee bokwielen achter. Zo’n transportmiddel is wendbaar, heeft een hoog draagvermogen én kan gemakkelijk in een rechte lijn rijden.

Geremd of ongeremd

Zwenkwielen zijn geremd of ongeremd en de keuze die je hierin maakt is van invloed op het gebruiksgemak. Kies je voor geremde wielen, dan heb je er altijd minimaal twee nodig. Bij één zwenkwiel op de rem staat het transportmiddel namelijk niet stil. Het kan rondjes blijven draaien om het geremde wiel heen.

Ook belangrijk: waar plaats je de geremde zwenkwielen? Geremde wielen kunnen op de korte of op de lange zijde van het transportmiddel gemonteerd worden. De toepassing van het product geeft hierbij de doorslag. Want ongeacht waar je de rolcontainer neerzet; je moet altijd met je voet de rem kunnen bedienen.

Kortom, er is veel te vertellen over wielen en daarom hebben we een begrippenlijst samengesteld.

Begrippenlijst en veel gestelde vragen over wielen

 

  • Wat is een zwenkwiel? Een zwenkwiel kan onafgebroken 360° ronddraaien. Zwenkwielen zijn ook leverbaar met rem of een richtingvastzetter. Een geremd zwenkwiel kan vastgezet worden, waardoor het transportmiddel stilstaat. Pas na ontgrendeling van de rem kan het transportmiddel weer verder rijden. Met een richtingvastzetter kun je het zwenkwiel vastzetten in een bepaalde richting. Het zwenkwiel rolt nog wel, maar kan niet meer roteren. Een richtingvastzetter wordt ook wel een richtingvaststeller genoemd.
  • Wat is een bokwiel? Een bokwiel kan niet roteren zoals een zwenkwiel dat kan. Een bokwiel gaat enkel vooruit of achteruit. Bokwielen worden daarom altijd in combinatie met zwenkwielen gebruikt. Bokwielen zijn alleen ongeremd verkrijgbaar.
  • Wat is een gaffel? De gaffel is het metalen deel waarin het wiel geklemd is. Wij leveren gegalvaniseerde gaffels en RVS gaffels.
  • Wat is het loopvlak van het wiel? Het loopvlak is het gedeelte van het wiel dat in aanraking komt met de ondergrond. Het loopvlak is leverbaar in verschillende materialen, zoals rubber en diverse kunststoffen. De toepassing bepaalt de keuze van het materiaal.
  • Wat is de rolweerstand? De rolweerstand is de tegendruk die het wiel ondervindt wanneer hij over een oppervlakte rolt.
  • Wat is de bouwhoogte van het wiel? De bouwhoogte is de totale hoogte van het wiel; vanaf het loopvlak tot en met de gaffel. De bouwhoogte is exact het aantal millimeters dat het product hoger wordt wanneer de wielen eronder zijn gemonteerd. We leveren wielen in verschillende bouwhoogtes, variërend van 105 tot 240 mm hoog.
  • Wat is het draagvermogen van een wiel? Het draagvermogen, of de draagkracht, is de maximale belasting die één wiel kan dragen. Wij gebruiken doorgaans wielen met een draagvermogen van 150-200 kg. Welk wiel geschikt is voor het transportmiddel is eenvoudig te berekenen. Tel het gewicht van het transportmiddel en het maximale draagvermogen bij elkaar op. Bijvoorbeeld: een kunststof palletbox van 40 kg heeft een draagvermogen van 500 kg. Tel dit bij elkaar op en deel dit getal door drie: 540 kg / 3 = 180 kg. De uitkomst is het draagvermogen dat per wiel nodig is. De berekening gaat uit van drie wielen i.p.v. vier, omdat bij oneffen oppervlakten het vierde wiel kortstondig het contact met de grond kan verliezen. De palletbox moet het gewicht op dat moment ook op drie wielen kunnen dragen.

Meer informatie over verrijdbare producten

 

Ben je op zoek naar wielen? Houd dan rekening met deze vijf factoren die spelen bij de aanschaf van wielen. Wij adviseren je hierbij graag. Neem bij vragen contact met ons op: telefoonnummer +31 (0)314 664400 of per e-mail info@transoplast.nl. In onze webshop Transoplastshop.nl zijn onze verrijdbare dolly’srolcontainersbakkenwagensafvalcontainers en rolkrukken direct uit voorraad leverbaar.