Uw offerte
  • 6.500 + producten uit voorraad leverbaar

Klantenservice Contact met een specialist

Buiten de magazijnmuren | over onze fruitbomen, bijenweide en wadi

Als het gaat om groen doen kan iedereen zijn steentje bijdragen. Alhoewel, stenen zijn er intussen al genoeg op de Nederlandse bedrijventerreinen. Hier betekent vergroening letterlijk meer groen creëren. Bijvoorbeeld met een groen dak, gevelbeplanting of een bloeiende berm. Vergroening van een bebouwde omgeving heeft een positief effect op de biodiversiteit. Dat is hard nodig, want de variatie aan planten- en diersoorten staat wereldwijd ernstig onder druk. Daarnaast helpt meer groen ook om opwarming tegen te gaan, dat overal een steeds groter probleem wordt.

Het goede nieuws is: met iedere stap in de groene richting maken we onze ecologische voetafdruk kleiner. Ook bij Hulkenberg zetten we die stappen, o.a. met een wadi, fruitbomen en nestkasten op onze buitenterreinen. Lees er meer over in dit artikel.

Van bedrijfstuin tot bijenweide

De strak aangelegde bedrijfstuinen vóór onze panden verbloemen de wilde natuur die elders op onze terreinen de ruimte krijgt. Zo hebben wij op braakliggende bouwgrond tijdelijk natuur aangelegd met weidebloemen voor bijen en vlinders, en staan rondom onze panden insectenhotels en nestkasten voor steenuilen.

Groene parkeerplekken

In onze binnentuin is een wadi aangelegd voor de afwatering van regenwater. In deze wadi krijgt het opgevangen regenwater dan rustig de tijd om te bezinken in de grond. Loop je voorbij de leiperen, langs het half open parkeerterrein en door onze binnentuin, dan tref je hier een aantal picknicktafels. Als het even kan, luchen we samen in de buitenlucht. Onze groene parkeerplaatsen zijn een goede oplossing voor een betere regeling van het regenwater. Het water kan makkelijker in de grond wegzakken en tegelijkertijd geven de met gras begroeide parkeerplekken meer verkoeling. Hiermee zorgt het groen ervoor dat het, vooral zomers, niet te warm wordt.

Groente en fruit uit eigen tuin

Wij hebben ook fruitbomen geplant in onze binnentuin en zijn een moestuin gestart. Zo hebben wij met onze eigen kunststof bakken en kratten diverse kweekbakken en moestuinbakken aangelegd. In ons blog lees je er meer over. Hier vind je ook een DIY video over hoe je met kunststof stapelkratten een praktische moestuinbak op hoogte maakt. Daarnaast hebben we ook in plantsoenen naast de openbare weg inmiddels veel verschillende fruitbomen aangeplant. Dat varieert van heerlijke handpruimen en kerspruimen tot verschillende soorten kersenbomen en zeker 15 bomen van oude appelrassen.

Waarom we vergroenen

Enkel het zicht op groen heeft al een positief effect op ieders gemoedstoestand. Onderzoek na onderzoek laat zien dat een groene omgeving bijdraagt aan een gezonder werkklimaat. Zo daalt het stressniveau en neemt het welbevinden toe. Een groene werkomgeving nodigt uit tot buiten lunchen of een frisse pauzewandeling.

Fitter is fijner

Ook dragen bomen en planten bij aan een betere luchtkwaliteit. Luchtverontreinigende stoffen worden door hun bladeren opgenomen en afgevangen. Groen zorgt ook voor verkoeling en reduceert zo de kans op hittestress; het fenomeen dat je door warmte vermoeid raakt, hoofdpijn krijgt of je minder goed kan concentreren.

Gevleugelde buren

Het welzijn van de mens is voor ons één van de uitgangspunten om te vergroenen, maar het positieve effect van vergroening op de biodiversiteit zeker ook. Iedere dag zien we zwermen mussen, putters, duiven en kraaien op onze bedrijfsterreinen. Samen met vlinders en insecten, onze fruitbomen en onze moestuinen, ontstaat er een heel eigen ecosysteem direct naast de onze. Daar worden we blij van!